Publisert: 11. juni 2012

Myndighetene både i Norge og i EU må nå gå opp grensen mellom genmodifiserte og ikke-genmodifiserte planter.

Andreas Tjernshaugen i tidsskriftet GENialt nr. 3/2012

Hensikten med grenseoppgangen er å klargjøre reglene for planter utviklet ved hjelp av nye metoder for planteforedling.

LES MER: Nye metoder for planteforedling: Bare litt genmodifisert?

Portrett av Casper Linnestad
Casper Linnestad i Miljøverndepartementet har deltatt i en ekspertgruppe som vurderte nye teknikker for planteforedling. Foto: Andreas Tjernshaugen

– Vi ser et behov for å avklare om disse teknikkene er innenfor eller utenfor regelverket for genmodifiserte organismer (GMO). Det er viktig blant annet for å gi industrien forutsigbarhet, sier seniorrådgiver Casper Linnestad i Miljøverndepartementet.

Uenighet

Linnestad har deltatt i en ekspertgruppe nedsatt av de GMO-ansvarlige myndighetene i EU, som har vurdert en rekke nye teknikker for planteforedling. På flere punkter er det uenighet blant ekspertene om hvor grensen mellom GMO og ikke-GMO skal trekkes.

Lovverket både i EU og i Norge er fra begynnelsen av 1990-tallet, med forarbeider fra 1980-tallet. Det er derfor ikke utviklet med tanke på alle de nye teknikkene.

– En nærliggende tolkning av dagens regelverk er at mange av de nye teknikkene er å regne som genmodifisering. Men vi trenger å avklare spørsmålet. I Norge vil flere av departementene trekkes inn i en slik vurdering, som også må skje i nær kontakt med EU, sier Linnestad.

Konklusjonen får store konsekvenser for bruken av plantene og teknikkene det er snakk om. Hvis en plantevariant defineres som en GMO, kreves omfattende dokumentasjon og utprøving før den eventuelt godkjennnes, både i EU og i Norge. Deretter skal matvarer hvor GMO-en inngår som ingrediens, eventuelt merkes så forbrukerne kan velge om de vil ha genmodifisert mat.

Vanskelig merking

Å håndheve kravet om merking kan bli spesielt vanskelig. Flere av de nye teknikkene gir ingen endringer i DNA som kan gjenfinnes i matvarene, og det finnes heller ingen andre etablerte metoder for å gjenkjenne matvarer utviklet med disse metodene.

– Det er en kjempeutfordring. For genmodifiserte produkter er vi lovpålagt å ha systemer for sporbarhet og merking på plass, sier Linnestad.

Les mer:

Bare litt genmodifisert?